Remote software voor de handige buurjongen

Door llevering op dinsdag 23 juni 2009 13:01 - Reacties (27)
Categorie: Computerhulp, Views: 8.307

Sinds mijn eerste blog 1,5 week geleden, over mijn bedrijfsideeën, ben ik weer een paar stappen verder. Het idee zat al een tijdje in m'n hoofd en een domein had ik ook al geregistreerd. Er staat nu een tijdelijk site op, waar geïnteresseerden hun e-mail adres kunnen achterlaten. Nu was het tijd om volle vaart achter de plannen te zetten. Er is een (voorlopige) huisstijl gerealiseerd en ook de uiteindelijk website is een eind af. Alleen een online chat systeem om gesprekken aan te gaan met de bezoekers moet nog op een goede manier geïntegreerd gaan worden. Intussen heb ik me ook verdiept in de te gebruiken software om computers op afstand over te kunnen nemen.

Lees verder »

De handige buurjongen...

Door llevering op vrijdag 12 juni 2009 12:22 - Reacties (45)
Categorie: Computerhulp, Views: 9.018

Bijna alle tweakers die de titel van dit blog lezen herkennen zich er waarschijnlijk wel in. Jij bent die handige jongen (m/v ;)), die door de buren, ooms en tantes, verre familie en misschien wel vrienden van vrienden gevraagd wordt om de computer te komen repareren. Als je daar eenmaal aan begonnen is de vraag ook vaak weer, hoe kom je er af? Of vind je het nog altijd leuk om te doen?

Zelf ben ik sinds m'n 10de intensief met de computer bezig. De good 'old Pentium 60 met de beroemde FPU bug. DOS en Win 3.11 draaide daar nog. De kennis die ik op deed over DOS zou lange tijd waardevol blijven, sterker nog vandaag de dag als ik op Linux machines werk is het feit dat ik geen angst heb van de command prompt bash een groot voordeel.

Op de basisschool bestond ik al snel bekend als de handige jongen die al die oude 486'ers met DOS en Win 3.11 kon temmen als er wat vreemds was. Vandaar uit ging het balletje rollen en toen ik eenmaal op de middelbare school zat, kreeg ik meer en meer klusjes bij mensen thuis. Vanaf m'n 14de ging ook nieuwe PC's bouwen en verkopen. Al met al heb ik daar altijd best een leuke bijbaan aan gehad. Ook de hele opkomst van breedband internet was een mooie bijverdienst, overal moest ADSL worden aangelegd en vaak moest er dan later ook toch nog maar wireless bij.

Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb al een tijdje m'n eigen bedrijfje, maar nog steeds komen deze klusjes voorbij. Langzamerhand heb je daar eigenlijk niet zoveel zin meer in, weer een rondje spyware verwijderen, updates opnieuw installeren en alles wat er nog meer bij komt.

Toch zette het me pas aan het denken, blijkbaar is er nog altijd vraag naar deze hulp. Lokale computerzaken kunnen deze hulp moeilijk bieden aangezien het voor veel consumenten te veel werk is om de computer af te koppelen en mee te nemen voor kleine problemen. Omgekeerd is het blijkbaar voor computerzaken niet de moeite waard, of voor de consumenten te duur, om langs te gaan bij deze mensen thuis. Zo blijven de buurjongens en neefjes in trek, maar als die buiten beeld raken, of gewoon geen zin meer hebben, dan is het weer een moeilijke zoektocht naar een opvolger.

Als ondernemer word ik toch door deze paradox geprikkeld, is er dan geen bedrijfsmodel te vinden waarbij de consument goed geholpen wordt en het bedrijf ook nog wat verdiend. Ik loop daar al een tijdje over na te denken en ik denk dat ik daar toch wat mee moet doen.

Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een concept waarbij computers op afstand worden gerepareerd. Bij bedrijven gebruikelijk, maar bij consumenten nog niet. Blijkbaar zitten daar toch nog haken en ogen aan. Er zijn vast mensen die het eerder geprobeerd hebben, dus daar moet ik me goed in verdiepen. Ook zijn ADSL routers en weigerende draadloze verbindingen moeilijk op afstand op te lossen. Kortom een hoop uitdagingen, maargoed als het makkelijk was had vast al iemand het eerder gedaan.