De handige buurjongen...

Door llevering op vrijdag 12 juni 2009 12:22 - Reacties (45)
Categorie: Computerhulp, Views: 8.898

Bijna alle tweakers die de titel van dit blog lezen herkennen zich er waarschijnlijk wel in. Jij bent die handige jongen (m/v ;)), die door de buren, ooms en tantes, verre familie en misschien wel vrienden van vrienden gevraagd wordt om de computer te komen repareren. Als je daar eenmaal aan begonnen is de vraag ook vaak weer, hoe kom je er af? Of vind je het nog altijd leuk om te doen?

Zelf ben ik sinds m'n 10de intensief met de computer bezig. De good 'old Pentium 60 met de beroemde FPU bug. DOS en Win 3.11 draaide daar nog. De kennis die ik op deed over DOS zou lange tijd waardevol blijven, sterker nog vandaag de dag als ik op Linux machines werk is het feit dat ik geen angst heb van de command prompt bash een groot voordeel.

Op de basisschool bestond ik al snel bekend als de handige jongen die al die oude 486'ers met DOS en Win 3.11 kon temmen als er wat vreemds was. Vandaar uit ging het balletje rollen en toen ik eenmaal op de middelbare school zat, kreeg ik meer en meer klusjes bij mensen thuis. Vanaf m'n 14de ging ook nieuwe PC's bouwen en verkopen. Al met al heb ik daar altijd best een leuke bijbaan aan gehad. Ook de hele opkomst van breedband internet was een mooie bijverdienst, overal moest ADSL worden aangelegd en vaak moest er dan later ook toch nog maar wireless bij.

Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb al een tijdje m'n eigen bedrijfje, maar nog steeds komen deze klusjes voorbij. Langzamerhand heb je daar eigenlijk niet zoveel zin meer in, weer een rondje spyware verwijderen, updates opnieuw installeren en alles wat er nog meer bij komt.

Toch zette het me pas aan het denken, blijkbaar is er nog altijd vraag naar deze hulp. Lokale computerzaken kunnen deze hulp moeilijk bieden aangezien het voor veel consumenten te veel werk is om de computer af te koppelen en mee te nemen voor kleine problemen. Omgekeerd is het blijkbaar voor computerzaken niet de moeite waard, of voor de consumenten te duur, om langs te gaan bij deze mensen thuis. Zo blijven de buurjongens en neefjes in trek, maar als die buiten beeld raken, of gewoon geen zin meer hebben, dan is het weer een moeilijke zoektocht naar een opvolger.

Als ondernemer word ik toch door deze paradox geprikkeld, is er dan geen bedrijfsmodel te vinden waarbij de consument goed geholpen wordt en het bedrijf ook nog wat verdiend. Ik loop daar al een tijdje over na te denken en ik denk dat ik daar toch wat mee moet doen.

Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een concept waarbij computers op afstand worden gerepareerd. Bij bedrijven gebruikelijk, maar bij consumenten nog niet. Blijkbaar zitten daar toch nog haken en ogen aan. Er zijn vast mensen die het eerder geprobeerd hebben, dus daar moet ik me goed in verdiepen. Ook zijn ADSL routers en weigerende draadloze verbindingen moeilijk op afstand op te lossen. Kortom een hoop uitdagingen, maargoed als het makkelijk was had vast al iemand het eerder gedaan.

Volgende: Remote software voor de handige buurjongen 06-'09 Remote software voor de handige buurjongen

Reacties


Door Ronald, vrijdag 12 juni 2009 12:26

Op GoT heb ik wel eens iemand gelezen die dus een fulltime baan had met wat jij beschrijft. Het topic van hem ging dacht ik over een juridisch geschil met iemand die niet wilde betalen. Misschien dat je daarbij wat keywords hebt om te suchen :P Punt waar het uiteindelijk ook nog eens over ging in dat topic was het uurloon...

Door Tweakers user Swelson, vrijdag 12 juni 2009 12:29

Ik heb zelf een jaar lang computerhulp gedaan als bedrijfje en ik merkte dat er inderdaad veel vraag naar is. Vooral mensen die die "buurjongen" niet hebben, of als die jongen geen tijd heeft. Ben er mee gestopt omdat ik er geen zin meer in had, altijd maar die problemen en het gestress. M'n eigen pc levert al genoeg stress op.

Door Tweakers user llevering, vrijdag 12 juni 2009 12:36

@Ronald: Dat topic heb ik gevolgd, maar hij ging echt bij mensen langs en richtte zich ook wat richting het MKB. I.i.g. is wel raadzaam om uit geschillen te blijven waar hij in terecht kwam (en zich steeds verder in werkte)

@Swelson: Ik begrijp wat je bedoeld het verloop is ook best hoog en dat zal niet zonder reden zijn. Door het (grotendeels) op afstand te doen, hoop ik wat problemen te vermijden, maar helemaal er onderuit kom je niet. Alhoewel sommige mensen telefonisch nog makkelijker bot zijn dan in real-life.

Door Tweakers user ChaosZ0ne, vrijdag 12 juni 2009 12:37

ontzettend bekend verhaal inderdaad... de handige buurjongen/neef/kennis/kennis van kennis.... vaak vind ik het anders wel heel erg leuk om zo mensen te leren kennen en hun pc's te repareren, soms komen er hele moeilijke problemen langs waar ik nog nooit van gehoord heb, en dat vind ik dan leuk om op te lossen... echter... de eeuwige updates/spyware/mijn computer is langzaam/mijn email doet het niet/"mijn computer doet het niet" word ik wel een beetje moe van... vooral oudere mensen waar je 10 keer moet uitleggen hoe ze iets wel of niet moeten doen, en vaak dat ze het nog willen opschrijven ook... waarna ze je uiteraard bellen omdat ze t toch niet snappen... dat is soms ontzettend vervelend. maar ach... je kan er wel je geld mee verdienen als je een beetje reclame maakt binnen je omgeving...

over je oplossing met hulp op afstand, misschien eens kijken naar teamviewer? deze hoef je niet te installeren namelijk, dan kan je heel makkelijk iemands pc overnemen. ook al helpt dit niet tegen wifiproblemen e.d., 80% vd problemen zijn standaardproblemen zoals bovengenoemde... ik denk dat hier flink geld in te verdienen is, mits je consumenten kan overtuigen dat het veilig is (" help! mijn muis beweegt uit zichzelf, virus! help!")

EDIT: mensen moeten beseffen dat ik geen gratis hulplijn ben... vaak bellen volkomen onbekende mensen me met problemen, waarna ze verwachten dat ik ze er via de telefoon even doorheen praat... als ik dan langs wil komen om het zelf op te lossen omdat het om een moeilijk probleem gaat willen ze dat niet omdat dat geld kost... hallo... mijn tijd is ook kostbaar! een uur bellen over iets wat ik zelf in 10 minuten opgelost heb kost mij ontzettend veel tijd... achja...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 12:40]


Door Tweakers user Frostbite, vrijdag 12 juni 2009 12:37

Bekend ja :) Denk dat dat voor iedereen hier wel geldt.
Al is het wel zo dat ik ook niet aan die ene kennis die monteur is vraag of hij 'even' mijn auto eens wil nakijken, maar dat bij een pc wel gebeurd.

Enfin, ik zelf dacht ook wel eens aan varianten zoals Crossloop (op basis van vnc) en bijvoorbeeld TeamViewer. Alleen de meeste mensen willen graag dat je erbij bent als je dingen doet en vinden het niet prettig dat iemand zomaar even op hun pc op afstand zit te neuzen.

Ach langs gaan heeft ook zijn voordelen hoor. Zo heeft het langsgaan bij die (leuke) collega ervoor gezorgt dat ze nu mijn vrouw is :)

Door Tweakers user jeroenzelle, vrijdag 12 juni 2009 12:37

Ik herken mijzelf totaal in je verhaal.

Begin dit jaar heeft het ertoe geleid dat ik een eigen bedrijf (ingeschreven bij de KvK) ben begonnen.

Dit naast mijn normale werk (40 uur full-time).

Ik heb mij geheel gericht op consumenten en eenmanszaakjes, die ik in de avonden en weekenden ondersteun.

Bevalt prima, en kan zo ook nog eens wat verdienen ermee :)

Reactie op Teamviewer:
Leuk en aardig remote overnemen, maar het is altijd een kwestie hoe je de betaling regelt...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 12:38]


Door Tweakers user ChaosZ0ne, vrijdag 12 juni 2009 12:43

@Jeroenz18, ik snap inderdaad het probleem... maar misschien een betaalgateway openstellen (dus dat mensen een nummer bellen en verbonden blijven, zodat ze een bepaald bedrag per minuut betalen), zoals je bij bepaalde pr0n sites ook hebt. en anders dat mensen eerst een starttarief (zeg 10 euro bijvoorbeeld) moeten betalen, en daarna als het allemaal klaar is het resterende bedrag over moeten maken...

Door Tweakers user 0X55AA, vrijdag 12 juni 2009 12:56

De hulp is er vaak wel, maar onbekend of te duur (in de ogen van de consument). Mensen denken te vaak "die 15 euro die ik net betaald heb gaat rechtstreeks naar zijn zakken, mooi verdiend voor een kwartiertje werk". Helaas beseffen deze vaak niet dat er heel wat belastingen, sociale lasten etc bij komen kijken. Naast gemaakte kosten natuurlijk (materiaal, opleidingen, auto, benzine, etc). Schiet er van die 15 euro plots nog 3 euro netto over.

En op computermateriaal heb je natuurlijk 300% marge, want het is algemeen bekend dat handelaars dieven zijn van de ergste soort, en je continue veel te veel betaald. Dus waarom geeft hij mij geen 25% korting, kreeg ik ook bij mijn nieuwe zetel!!!!

En naast te duur maken ze ook nooit tijd voor mij, ik ben toch hun enige klant? Dus is het toch niet moeilijk om mijn pc te fixen terwijl ik wacht. Of binnen het half uur langskomen, ik woon er maar 15km vandaan?

En neen, telefonisch WIL ik niet, want denkt die pc-boer wel, dat ik ff ga zitten lezen wat er op die (fout-)melding staat? Gewoon op "doorgaan" rossen tot mijn keys loskomen.

Zo, ff een MAILTJE STUREN, OEPS MIJN CAPSLock stond nog aan, naar dat TV-programma, want ik ben het kotsbeu, mijn pc moet NU, SNEL en GRATIS hersteld zijn.

Ik bedoel, mijn pc is nog maar 10 jaar oud, mijn auto is er 15 en draait nog als een zonnetje!

Door Tweakers user tim87, vrijdag 12 juni 2009 13:08

Boeiend blogje :)

Maar hoe regel je zoiets praktisch om er toch nog iets aan over te houden als je bij de mensen thuis problemen fixed?

Ik zie de mensen nog niet snel jouw een uurloon betalen als je nu stel een NTLDR error even in 2 minutjes fixed ?

Wat zien wij ? Je mag je verplaatsen, het s'avonds is en je vaak nog een kwartier/20 minuten kwijt bent aan wat "socializen met een klant", want je kan moeilijk binnenrushen, klikklikerdeklik , het is zoveel meneer mevrouw en weer buitenstormen.

Wat ziet de klant ? hé zeg, 2 min werk en wat durf je me daarvoor aanrekenen?

Of stel nu fictief een virusprobleem? als het scannen 3 kwartier duurt ? in de ogen van de consument is dat voor jouw 3 kwartier nixen dat je niet kan aanrekenen maar terwijl zit je daar wel over het weer te praten lol.

Allemaal zaken die je in een winkel met een TD gewoon laat scannen terwijl je je met andere problemen bezighoud of de mensen met hun NTLDR error die je probleemloos een uurloon betalen als hun pc een dagje is weggeweest.

Dit om de builen tegen de blutsen te slaan want je kan een klant waar je aan z'n pc stel nu 2 uur werk aan hebt geen 2 uur aanrekenen of je ziet die ook niet meer weer.

Nuja ik brainstorm maar wat :)

Wat ik vaak zelf ook ervaar is dat die handige buurjongen ook bekeken word met een jamaar omdat ik jouw via via via ken mag mij dit haast niets kosten hé.

Een moeilijke zaak als dit bijvoorbeeld de neef van een goede vriend betreft die zeer close met elkaar zijn, naar die mensen hun gevoel toe.

grtz

Door Tweakers user Confusion, vrijdag 12 juni 2009 13:10

Jij hebt iets al de FogCreek copilot nodig: https://www.copilot.com/. Daarmee kan je in ieder geval een deel van het werk op afstand verrichten. Dat is die paar dollars per maand wel waard.

Door Tweakers user Lampiz, vrijdag 12 juni 2009 13:10

haha @ 0X55AA :P herkenbaaar :D!

Door Tweakers user BastiaanCM, vrijdag 12 juni 2009 13:15

Herkenbaar verhaal. Ik moet altijd eventjes het internet weer fixen van mijn opa. Of het internet weer herstellen, want hij dacht eventjes google sneller te kunnen maken in de internet opties. :P

Ik heb gezocht via marktplaats maar jammer genoeg zie ik niemand naar de hulp vragen, alleen maar advertenties van kleine bedrijfjes die helpen bij computerhulp. Dus kan ik mijn kennis niet kwijt, en leer ik ook amper bij. Kon ik maar wat aan pc sleutelen, software problemen of hardware.. Maar nee;

Ik werk nogsteeds bij een supermarkt, de Dekamarkt. Ik word er redelijk gek van en hoop snel weg te zijn, het liefst morgen. Alleen heb ik dan geen inkomen, niet dat het van levensbelang is voor een 17-jarige, maar toch wel een grote behoefte. Morgen moet ik weer, een hele zaterdag..

Door Tweakers user dj_vibri, vrijdag 12 juni 2009 13:23

@BestiaanCM: Mond aan mond reclame is zeer belangrijk om 'bekendheid' te verwerven! Zorg er alvast voor dat je via vrienden/familie een niveau dieper kunt geraken in hun vriendenkring alla: Jou vriend heeft een probleem --> je lost dit op (al dan niet free :) ) en je zegt tegen hem: als je nog iemand kent met pc problemen laat je het maar weten! Ben bereid om alles te geven ;)

en natuurlijk is dit niet van dag op dag gebeurd, maar tijd brengt werk ;) :p

Door Tweakers user Paradise, vrijdag 12 juni 2009 13:26

In Deventer zijn wel een aantal bedrijven te vinden die computerhulp leveren. Tarief: 33e per uur. Geen slechte inkomst, als je nagaat dat de onkosten marginaal zijn. Website opzetten, beetje lokaal adverteren en gaan met die banaan. Ik druk 't wel heel simpel uit, maar veel meer is 't volgens mij echt niet.

Op deze manier kan best geconcurreerd worden met grotere computerboeren, zoals Mediamarkt, die belachelijke tarieven vragen voor een klein beetje service. Ik heb een tijdje bij een landelijke computerwinkel gewerkt en gemerkt dat er inderdaad veel mensen zijn, vaak op leeftijd, die de handige zoon of buurjongen niet altijd of geheel niet voorhanden hebben. Dan zijn dit soort diensten best aantrekkelijk.

Punt is vaak dat het neerkomt op 'internet doet het niet', 'ik wil draadloos internet' of iets in die richting en dat kan je op afstand niet fixen. Maar dat er nog altijd markt is voor 'computer support' lijkt me buiten kijf staan.

Door handige buurjongen, vrijdag 12 juni 2009 13:31

Ik ken ook de grote nadelige kanten van het handig-met-computers zijn. Je hebt bijvoorbeeld van die mense die altijd de grootste mond hebben als er weer eens een bug opduikt.
- "Wat heb je nou weer met de pc uitgevreten? Dat geouwehoer altijd met jou." en "Je moet eens lezen wat er op die schermpjes staat, jij klikt altijd direct door."
Maar als ze een schermpje zien met: "er zijn nog meer mensen aangemeld, weet je zeker dat je de computer af wilt sluiten" altijd direct op OK drukken zonder zich zorgen te maken over de consequenties.

Door Tweakers user Blitskikker, vrijdag 12 juni 2009 13:38

Ik ben een paar jaar geleden accuut gestopt met dit soort 'klusjes'. De waardering is veelal minimaal, omdat mensen ervan uit gaan dat het je 'hobby' is. Meestal kom je in een hel terecht van spyware, malware, en talloze 'plugins' die mensen een keer hebben gedownload. Je fixt het, en de volgende dag staan ze weer op de stoep. Voor mij was een mooi moment toen ik verhuisd was, vanaf toen heb ik tegen iedereen gezegd dat ik er geen verstand van had.

Ik ben bang dat voor dit soort activiteiten geen rendabel bedrijfsmodel is op te zetten. De mensen die er behoefte aan hebben zijn (in mijn ervaring) vaak ook de mensen die er geen geld voor (over) hebben om het op te laten lossen. Wat extra lastig is, is de garantie; geen enkele case is gelijk aan de ander, hoe definieer je wat je deliverables zijn aan de klant, de kwaliteit waarvan ze zich op mogen beroepen. Anders word je een soort consultant, en dan moet je eerst tot een statement of work komen voor je uberhaupt kunt beginnen, teveel overhead dus.

Door Tweakers user Ultraman, vrijdag 12 juni 2009 13:45

ik geen angst heb van de command prompt bash cli een groot voordeel.
;)

Door Tweakers user Parabellum, vrijdag 12 juni 2009 13:46

Er is best wel markt hiervoor, volop, MAAR, mensen willen niets er voor betalen en vallen liever terug op familie :) Dus daar is je eeuwige paradaox als ondernemer, mensen willen veel voor weinig. Dan liever geen inkomsten en laat ze maar "aanklooien" ;)

Door Tweakers user veldmuis, vrijdag 12 juni 2009 13:59

0900-nummer aanvragen, en op afstand hulp bieden zolang ze ingebeld zijn. Gegarandeerde betaling.

Briljant, al zeg ik het zelf. Ik zou het geheim moeten houden en er patent op aanvragen!

Door Tweakers user Dooievriend, vrijdag 12 juni 2009 14:08

Akkoord met parabellum: voor gratis aardbeien is er ook een gigantische markt. Het is dus niet omdat er een markt is, dat er ook winst te boeken valt...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 14:08]


Door Tweakers user Paradise, vrijdag 12 juni 2009 14:14

De mensen waar ik hielp hadden vaak zat te besteden en hadden het er echt wel voor over. Als je een computer hebt maar je kan 'm niet gebruiken, wil je echt wel betalen om 't weer aan de praat te krijgen, als dat je laatste optie is. Ik denk dat er best wel geld mee te verdienen is, het is dat ik al een goede baan heb en het werk echt niet leuk genoeg vind om 40 uur per week te doen. ;)

Door Tweakers user GSX-MAN, vrijdag 12 juni 2009 14:20

Één van onze klant heet De Computerzwager. Die zal wel vanuit dezelfde gedachte zijn begonnen.

Door Tweakers user Gumball, vrijdag 12 juni 2009 14:37

Ik heb deze ervaring ook. In mijn kerkgemeenschap ben ik dan ook dé computerkenner.
Daar help ik veelal ouderen bij kleine computerproblemen.
Vaak zijn dat mensen die voor een losse stekker al naar de computerwinkel gaan.
Ik doe het geheel vrijwillig, maar vaak krijg ik wel wat toegestopt.

Door Tweakers user Thapous, vrijdag 12 juni 2009 14:44

Inderdaad boeiend onderwerp, ikzelf als (toen) 16 jarige jongen ben langs de lokale computerboer gegaan om te vragen of er ook werk hadden, heel toevallig zaten ze midden in een verhuizing en konden ze nog wel iemand gebruiken voor op de koopavond en de zaterdag. Van het een kwam het ander en inmiddels werk ik daar alweer bijna een jaar. En zijn inderdaad altijd wel mensen die hun pc in de soep laten draaien. Maargoed de zin 'de een zn dood, de ander zn brood' is natuurlijk wel van toepassing:P.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 14:45]


Door Tweakers user llevering, vrijdag 12 juni 2009 14:47

@ChaosZ0ne: Ja jij beschrijft mooi hoe het vaak gaat en dat je het dan soms zat wordt.

@JeroenZ18: Langsgaan naast m'n werk zou ik echt niet meer zien zitten, maar als het een leuke bijverdienste is en je hebt de tijd is natuurlijk een goed idee.

@"Alle software tips" thnx! Zelf kijk op dit moment vooral naar UltraVNC SingleClick en dan de PCHelpware versie. Gratis, te customizen maar zeker niet perfect. Dat lijkt me een fijn programma om mee te beginnen. Ik heb ook al regelmatig het voorrecht gehad om met de software/appliances van Bomgar te mogen werken, begint bij zo'n ¤ 2500,- maar is echt compleet. Auto-reconnect na verbreken van de verbinding, of een herstart, of zelfs herstarten naar de veilige modus (inclusief remote werken). Echt ideaal.

Over de vervelende ervaringen herkenbaar en lastig, ook voor mij idd de reden geweest om er niet al te actief mee verder te gaan. Het is hoort bij ondernemen ook dat je lastig klanten hebt, dat kan je helaas niet uitsluiten. Het zal zoeken worden naar een weg om daar goed mee om te gaan.

Fulltime je geld hier mee verdienen door bij mensen langs te gaan lijkt me wel lastig, door alle bovengenoemde redenen. Een meer helpdesk achtig model (maar wel met de mogelijkheid PC's over te nemen) is daar volgens mij toch meer geschikt voor, maar dan nog moet je zien hoe je piekdrukte opvangt e.d., kortom spannend maar moet te doen zijn.

Door Tweakers user AlexV, vrijdag 12 juni 2009 15:13

Het is niet helemaal waar dat mensen uit je familie het graag gratis willen, vaak wel, maar niet altijd.

Gister namelijk heb ik heb werkgeheugen van mijn opa's notebook uitgebreid, zodat het toch wat lekkerder loopt. Hij betaalde voor het geheugen, dat ik ergens anders had meegenomen, hij betaalde, ik zei dat het 10 Euro te veel was, dus dat ie nog wisselgeld kreeg, en hij zegt dat ik het gewoon mocht houden :*) . Dus voor zo'n simpel klusje als werkgeheugen vervangen heb ik 10 euro en 2 dropjes overgehouden :P 8-)

Door Tweakers user t-x-m, vrijdag 12 juni 2009 15:16

@Ronald, 1st post,
Ik heb dat topic toen ook gelezen maar hij verdiende er volgens mij bar weinig aan

Door Tweakers user Terror, vrijdag 12 juni 2009 15:19

Ik denk dat de manier waarop je je service verkoopt en duidelijkheid bied heel belangrijk is. Voorrij kosten zou ik zeker vragen, waarbij het eerste half uur klussen inbegrepen is ofzo. Op die manier krijg je geen scheve gezichten als je binnen 3 min weer weg bent. Men heeft immers betaald voor jou tripje en die 2 minuten werk was immers "gratis".

Wat hier speelt is dat men graag vooraf wil weten hoeveel men kwijt is. Sommige veel voorkomende klussen zoals een router instellen zou ik dan ook een vaste prijs geven. Je kan daar tenslotte beter van te voren inschatten wat er gedaan moet worden. Verder verhoog je de drempel voor klanten om je te benaderen waardoor je niet voor elk wisse wasje hoeft op te draven.

Zelf klus ik alleen voor directe familie (gratis). Gelijk een reden om weer eens langs te gaan :) In die context hebben mijn ouders opvallend vaak last van pc problemen :P Laatst daar nog in 25 minuten een mobo vervangen, waarbij het werkend krijg van de USB front nog het meeste tijd heeft gekost. Dat laatste zou ik bij klanten iig nooit thuis willen doen ivm doorknippen, solderen en wijzigen volgorden kabels. Ik denk dat veel mensen dat niet zo goed trekken :-D

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 15:21]


Door Tweakers user Kettrick, vrijdag 12 juni 2009 15:19

Familie is nou net weer zo'n groep die bij mij niet hoeft te betalen :P. De rest doe ik uberhaubt niet meer, tenzij het echt een goede vriend is.

Ik smeer tegenwoordig iedereen een mac aan, dan weet ik zeker dat ze me niet meer bellen ;). Kopen ze dan toch een wintel pc, hoeven ze niet bij mij aan te kloppen, opgelost :)

Door Tweakers user Realshooter, vrijdag 12 juni 2009 15:25

Zo herkenbaar, ik werk zelf ook in de ict-sector en dat weet blijkbaar alle familie en de hele buurt ook want ze komen nu echt 1 voor 1 gewoon langs of ik dit of dat niet even kan fixen. Het is zelfs al zo gek geworden dat mensen die ik gewoon niet ken aan mijn deur komen of ik niet een keer langs kan komen....Ik vang er wel wat voor dat is het probleem niet maar als ik al 8,5 uur aan het werk ben geweest heb ik geen zin om ook nog is langs al die mensen te gaan. Vaak word er ook verwacht dat je ook even snel langs komt en dan ook het liefst voor nop. Nou dat doe ik al jaren niet meer voor nop! Je word af en toe al raar aangekeken als je 4 tientjes voor een uur werk vraagt maar kom op je gaat bij ze langs, je offert je vrije tijd op en laat ze anders maar naar de winkel gaan zijn ze min. 50 euro per uur aan arbeids kosten kwijt en kunnen ze de pc/laptop nog zelf heen brengen ook.

Door Tweakers user fagao, vrijdag 12 juni 2009 16:45

Ik herken dit ook wel. Mij vragen ze hier in de buurt ook vaak voor computerproblemen. Toch is het raar. Ik ga toch ook niet naar mijn buurman die accountant is om even mijn belastingaangifte te doen, want daar is hij toch zo handig nee. Nee die zegt dat, bel ons kantoor maar dan kan je een afspraak maken.
Het probleem is gewoon dat de thuiscomputer markt gewoon iets is wat 'makkelijk' gedaan kan worden door handige buurjongens als ons. De kennis is gewoon breed aanwezig bij jongelui van rond de 13 - 18 jaar. Kijk met zaken als Accountancy/Instalaltietechniek is dat anders. Dat staat gewoon 'hoger' aangeschreven en wordt gewoon verwacht dat daar meer voor betaald wordt.

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, vrijdag 12 juni 2009 17:33

Wellicht dat een mogelijk oplossing voor al die mensen is om het volgende bedrijf in te schakelen en misschien dat er Tweakers zijn die er aan het werk willen:

www.studentaanhuis.nl

Door Tweakers user _JGC_, vrijdag 12 juni 2009 18:14

Heb voorheen ook dit soort werk veel gedaan. Mooi wat mensen mee geholpen en er was ook nog redelijk van te leven. Op een gegeven moment ben je het wel een beetje zat, maar omdat mensen maar blijven komen gaat het ongemerkt door.
Inmiddels zit ik in het buitenland en ken ik hier behalve mijn werkgever en een paar mensen van de schaakclub eigenlijk helemaal niemand. Geen mensen met computers meer over de vloer dus, en alhoewel ik nog steeds hetzelfde nummer heb, word ik nauwelijks gebeld.

Door Tweakers user djluc, vrijdag 12 juni 2009 19:31

2 interessante topics betreft het ondernemersdeel:

http://www.higherlevel.nl...on=display;threadid=17223
http://www.higherlevel.nl...on=display;threadid=13019

Het probleem gaat 'm zitten in je uurloon. Of je bent te duur (gezien vanuit een prive consument) of te goedkoop: vanuit je business geredeneerd.

Door Tweakers user Plakjekaas, vrijdag 12 juni 2009 19:32

Op mijn werk wordt ik ook wel eens naar hier en daar gestuurd. Meestal is het wel gezellig en krijg je na afloop een 10 euro in je handen gedrukt :9 , maar soms zitten er ook mensen bij die gewoon onbeschoft zijn.

"Nou dit is de computer..., .... ik ga nu naar beneden, roep maar als er wat is."

En daar zit je dan alleen in een zolderkamertje :X , te wachten tot die k*t-computer eindelijk is opgestart :+

Gadverdamme :X . Dan zeg ik ook eerlijk tegen mijn baas dat ik daar niet meer naar toe ga.

Ik hou wel van een beetje gezelligheid!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 19:33]


Door Tweakers user cytherea, vrijdag 12 juni 2009 20:13

Ja, leuk concept maar weet waar je aan begint... De gemiddelde consument heeft geen geld te besteden en ze slopen het apparaat sneller dan dat jij het gerepareerd krijgt. Op afstand zaken beheren kan goed werken, heb het ook wel eens gedaan. Maar mensen installeren allemaal zooi die alles weer kapot maakt.

Ik ben zelf ondernemer en reken 50 euro per uur voor programmeerklussen maar zelfs dat is aan de lage kant, je bent niet altijd facturabel bezig en als je alle kosten voor arbeidsongeschiktheid, pensioen, verzekeringen, benzine, computer hardware, inkoop webhosting, enz.. gaat meerekenen blijft er vrij weinig over en zelf wil je er ook nog 1500/2000 euro netto aan overhouden om alle stress weg te drinken in de kroeg. Dus qua omzet zou je minimaal 4 a 5k per maand moeten maken wil het rendabel zijn (en das nog laag)

Als student is het een leuk bijbaantje daar niet van maar als je zelf een huishouden moet runnen met alles wat daarbij komt kijken is het toch een ander verhaal.

Nog mooier zou een PC "in the cloud" zijn, soort Terminal Server oplossing zodat je meerdere desktops kan hosten voor een x bedrag per maand. Beperkte rechten zodat ze niks kapot kunnen maken. Maargoed, dat is de trend ook een beetje de laatste paar jaar.

Door Tweakers user Emiel1984, vrijdag 12 juni 2009 21:37

Ik herken nog meer de verhalen van de reacties. Mensen die denken dat iemand voor de lol soms uren besteed om een computer weer aan de werkend te krijgen. Heb in het verleden een aantal keer een PC gemaakt van 'kennissen' zonder van te voren een prijs af te spreken. Was namelijk toen nog bang dat ik teveel of teweinig zou vragen. Liet de 'kennis' zelf maar iets bedenken om mij te bedanken. Op deze manier heb ik een aantal computers zo goed als kostenloos gereapareerd. Een aantal werden achteraf niet eens meer gebruikt maar op zolder gezet voor als de nieuwere pc niet meer werkte. Ben vrij snel gestopt wat ik voelde me uitgebuit.

Kort geleden ben ik gevraagt om een laptop te repareren. Ik vertelde ze dat ik wel even wilde kijken maar het niet voor niks deed en ze geen zekerheid kon geven van slagen. Ze gingen akkoord en ik kreeg achteraf na overleg een goede fles wiskey omdat ze financieel als studenten wat verlegen zaten. Het balletje begon toen weer te rollen want al snel vroeg iemand of ik ook naar haar laptop wilde kijken. Ik vertelde weer dat ik dit niet kostenloos deed en ze ging erover nadenken. Heb achteraf niks meer gehoord, ook niet dat ze er vanaf zou zien.

Denk dat dit topic de komende weken op nr1 blijft staan. Het heeft alle ingredienten namelijk hiervoor. Namelijk erkenning, geld, uitbuiting en meer. :p

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 21:37]


Door Tweakers user The_Jelmer, vrijdag 12 juni 2009 22:11

Heel herkenbaar ja, de handige buurjongen..

Door Tweakers user FireWood, vrijdag 12 juni 2009 22:38

Je moet ook de PC niet repareren, maar zorgen dat de gebruikers het systeem beter snapt, zodat het niet nog eens gebeurd.
Dit is bedrijfseconomisch misschien minder interessant, maar vanuit hobby oog punt een stuk beter.
Zo kan mijn buurman ondertussen zelf malware opruimen, waardoor hij door kreeg dat je niet alles zomaar moet installeren. Hij weet nu ook dat je eerst de handleiding moet lezen die bij nieuwe aparatuur zit, zodat je het gewoon kan installeren volgens het boekje. (zoveel mensen denken wel dat ze het weten, maar ondertussen er een bende van maken :X )
Nu komt hij alleen met echt ingewikkeldere vragen, maar dat is zeldzaam geworden.

Door Tweakers user Lima, zaterdag 13 juni 2009 16:46

Hehe..dit klinkt zo bekend in de oren :P
ik houd me niet meer bezig met het uitzoeken van de problemen. 99% van de keren is het toch hetzelfde, de boel werkt pokketraag (wat dus op mijn geduld werkt) door al die 10.000 programma's te installeren die dan nog eens 1000 toolbars meebrengen, virussen enz...
Ik zeg dan gwn, welke files heb je nog nodig? Ik zet ze allemaal over formatteer de boel en installeer alles opnieuw. Gaat over het algemeen veel sneller, en je bezorgt de mensen terug een snelle pc achteraf waardoor ze nog zo blij zijn.

Door Tweakers user SoundWave729, zondag 14 juni 2009 02:21

Officieel gestopt met het repareren van computers voor vrienden en familie. Ze eisen veel en geven weinig. Sommige familieleden waren van "Kom eens een keer langs joh. Is leuk. Mijn computer heeft ook wat problemen, dan kan je gelijk dat even oplossen."

Ook via MSN/Mail kreeg ik verzoekjes. En natuurlijk de PC repareren was gewoon een "bijzaak".

Ach ja, mijn neef probeerde zo'n 6 jaar geleden een bedrijfje ervan te maken. Ik had geen school en blijkbaar was er nog zo'n handige neefje in de familie. Het plan was dan dat ik (aangezien ik op dat moment geen school had) full time problemen zou oplossen en mijn andere neefje na school. En mijn neef zou de administratie regelen.

Plan was niet verder dan dat gekomen en daar ben ik eigenlijk wel blij om. Misschien dat jij hier wel iets mee kan doen? Als je wat handige buurjongens/meisje of neefjes en nichtjes kent :+ .

Door Tweakers user himlims_, zondag 14 juni 2009 11:07

altijd leuk; ik heb 1 storing, kom je daar, blijkt het om 1 a4tje met issues te gaan

Door Sander, dinsdag 23 juni 2009 13:27

Ja heel leuk zo de mensen helpen.

Ik heb dit ook 2.5 jaar vanuit mijn huis gedaan, en mijn kosten waren 35 euro per uur.
In de regio Rotterdam ook nog inc. voorrij kosten. (alleen kom je er met 35 euro niet.)

Veel mensen vragen en bellen je inderdaad op de meest rare tijden.
Willen/eisen zowat dat je alles via de telefoon doet.

Soms kom je op afspraak bij de mensen, en hebben ze na afloop geen geld.
Ja hallo, onze auto's rijden ook niet op water.....en ik heb ook graag een belegde boterham.

Dan nadien, mag je nog al je aanslagen van de belaastingen en verzekeringen afdragen.
En dan een kredietkresis op de koop toe, deed mij besluiten om de stekker er uit te trekken.

Men die 20 euro betalen, en je iedere dag gek bellen, omdat iets anders het weer niet doet. Maar een handleiding lezen, en uitvoeren wat er staat, is voor sommige gewoon teveel moeite.

Nee, geef mij in deze tijden maar gewoon een normale baan..(die ik alweer heb..:-) )

Door Tweakers user Janssen, maandag 24 augustus 2009 18:43

Zo herkenbaar dit! Ik heb vorige week nog een computer gerepareerd bij mensen thuis. De standaardproblemen je kent het wel: computer is traag, systray met 15+ icons, foutmeldingen, applicaties werken niet meer correct, toolbars overal.

Heb ze aangeboden om de computer voor ¤40,- opnieuw te installeren aangezien de grote hoeveelheid malware e.d. Nou, dat vonden ze wel erg duur en men had geen zin om de applicaties opnieuw te installeren. Ik heb duidelijk gezegd dat schoonmaken zonder herinstallatie waarschijnlijk niet goedkoper zou uitpakken.

Vervolgens ben ik gaan schoonmaken. Wegens de traagheid van de computer ben ik hier pakweg 2,5 uur mee bezig geweest aan ¤30,- / uur. Toen ik zei dat het ¤75,- totaal was, wilde die randmongolen niet betalen. Na veel gezeik heb ik uiteindelijk ¤40,- ontvangen.

Die mensen help ik noooooit meer!

[Reactie gewijzigd op maandag 24 augustus 2009 18:57]


Door Robin, donderdag 21 januari 2010 12:41

ik repareer dus ook pc's voor vrienden, ooms en tantes en andere kennissen, ik vind dit zelf leuk werk en ik word veel gevraagd omdat er veel mensen in mijn ouders hun kennisen kring zijn die niet veel van pc's snappen, is opzich best grappig.
ik ben hier mee begonnen toen ik ong 14 was, ik ben nu 18 en doe het nog steeds met plezier naast al het andere (incl mijn eigen pc draaiende houden sinds m'n zusje um nogal vaak gebruikt)
er zijn inderdaad mensen die niet zo iemand vlakbij hebben wonen of zo iemand kennen die voor hun de pc kan fixen en onderhouden, ik denk dat als bedrijven hier te weinig tijd voor hebben of te lui zijn om het te doen omdat ze er niet veel op verdienen degenen die het voor de lol doen zoals ik zouden moeten samenwerken om zo een netwerkje te maken dat mensen kan helpen :)

Reageren is niet meer mogelijk