Remote software voor de handige buurjongen

Door llevering op dinsdag 23 juni 2009 13:01 - Reacties (27)
Categorie: Computerhulp, Views: 8.114

Sinds mijn eerste blog 1,5 week geleden, over mijn bedrijfsideeŽn, ben ik weer een paar stappen verder. Het idee zat al een tijdje in m'n hoofd en een domein had ik ook al geregistreerd. Er staat nu een tijdelijk site op, waar geÔnteresseerden hun e-mail adres kunnen achterlaten. Nu was het tijd om volle vaart achter de plannen te zetten. Er is een (voorlopige) huisstijl gerealiseerd en ook de uiteindelijk website is een eind af. Alleen een online chat systeem om gesprekken aan te gaan met de bezoekers moet nog op een goede manier geÔntegreerd gaan worden. Intussen heb ik me ook verdiept in de te gebruiken software om computers op afstand over te kunnen nemen.

De remote desktop markt bestaat uit zeer diverse oplossingen. In Windows zit zelf natuurlijk al het RDP protocol verwerkt met de bijbehorende software. Deze oplossing valt echter af aangezien in XP Home dit niet standaard ondersteund wordt en er ook geen (ingebouwde) oplossingen zijn voor het omzeilen van firewalls/routers. Uiteindelijk moet de gebruiker met zo'n min mogelijk klikken de verbinding naar de helpdeskcomputer maken.

Buiten het RDP protocol worden vooral het VNC protocol of closed-source proprietary protocolllen gebruikt. Het voordeel van het VNC protocol is dat er op elk platform wel een implementatie is, helaas zijn niet alle implementaties compatible met elkaar.

Open-source/freeware oplossingen
Crossloop, is misschien wel de bekendste freeware software om zonder veel gedoe om iemands PC over te nemen. Helaas zit er toch nog een kleine installatie procedure in. Ook is het idee achter Crossloop (dat verder gaat dan alleen maar een remote verbinding) concurrent aan mijn dienst (wel een interessant business model trouwens).

Als open-source VNC oplossing is UltraVNC al jaren populair. Sinds enige jaren wordt ook aan een variant gewerkt waarbij de server in een paar seconden geÔnstalleerd is en verbinding maakt met de viewer, deze versie heet UltraVNC SC. Deze software heeft veel moeite Windows Vista en levert niet altijd een even stabiele verbinding op. Er zijn wel veel varianten die soms beter resultaten, maar de support is niet je-van-het, en de versnippering baart zorgen voor de toekomst.

Vanuit de SingleClick community is ook PC Helpware ontstaan. Deze oplossing is niet gebaseerd op VNC, maar op een proprietary protocol. Mijn ervaring met deze tool is dat het met name op langzame verbindingen (weinig bandbreedte/trage ping) beter werkt dan VNC gebaseerde software. De software valt net als UltraVNC SC te customizen.

Betaalde software
FogCreek CoPilot laat zich misschien nog wel het meeste vergelijken met Crossloop qua werkwijze. Hun businessmodel is echter gewoon te verdienen met de software zelf. Je kunt per sessie voor de software betalen, of maandelijks een vast bedrag. Zowel jijzelf als de hulpzoekende moeten naar de CoPilot website surfen en dan wordt de software gedownload en verbinding gelegd. De kosten bij een onbeperkt aantal client bedragen $ 244 dollar of meer per jaar, afhankelijk van wat je wil.

TeamViewer is een prima tool om verbinding te leggen met andere systemen de kosten bedragen enkele honderden dollars, afhankelijk van de versie die je kiest (niet commercieel gebruik is gratis). Alle voorgaande programma's konden niet herstarten naar de veilige modus, Teamviewer kan dit echter wel. Dat is een belangrijk voordeel, ook kun je zelf een cliŽnt bakken die customizable is. Een echt goede oplossing voor Vista UAC is hier echter ook niet aanwezig. Wel betaal je per support PC en kan je maar ťťn gelijktijdige verbinding hebben (behalve bij de duurste versie). Dit geld ook voor de UltraVNC SC en PC Helpware, maar dat kun je zelf vrij gemakkelijk omzeilen.

High-end oplossingen
Hoewel er ongetwijfeld meerdere high-end oplossingen zijn is er maar ťťn waar ik enige ervaring mee heb en dat is Bomgar, dit is een zgn. appliance. Deze hang je ergens een datacenter of een andere plek met een goede internet verbinding en een vast IP. Je hebt op je eigen computer een client die naar deze appliance verbindt en de hulpzoeken download een klein (zichzelf vernietigend) stukje software en verbindt ook naar deze appliance. De applicatie laat (tenzijn anders aangegeven) geen sporen van gebruik achter, komt door elke firewall/router combinatie heen (tenzij alle poorten inclusief poort 80 dichtzitten) en zorgt voor automatische afstemming snelheid verbinding en de kwaliteit van het beeld. Ook is er een API beschikbaar, waarmee je het geheel in je eigen website/software kan integreren en functionaliteit kan uitbreiden. Ook het herstarten naar veilige modus behoort tot de mogelijkheden. Verder zijn er cliŽnts beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, Windows Mobile en Blackberry. De support software draait op Windows, Mac en Linux.

Bijna al de in de vorige paragraaf genoemde mogelijkheden zijn ook verkrijgbaar bij concurrenten, maar geen enkele keer allemaal tegelijk en zo goed uitgewerkt en geÔntegreerd. Aan deze perfectie hangt wel een groot prijskaartje, je betaald voor de (virtuele) appliance en per medewerker. Onder de § 2500,- hoef je met deze jongens niet te praten.

Wat te gebruiken?
Alle bovengenoemde software heeft z'n eigen voor- en nadelen en daarnaast is er nog veel meer te verkrijgen, maar het is ondoendelijk om alles te evalueren en op te nemen in deze blogpost. Voor FixMijnPC ga ik voorlopig gebruik maken van PC Helpware, waarbij ik meerdere client bouw om paralelle verbindingen mogelijk te maken. Dit is geen ideale oplossing en als het concept echt van de grond komt dan kan er altijd naar volwaardigere (duurdere) optie overgeschakeld worden.

Volgende: De handige buurjongen... 06-'09 De handige buurjongen...

Reacties


Door Tweakers user Swelson, dinsdag 23 juni 2009 13:03

Teamviewer werkt inderdaad fijn. Hoe ga je trouwens netwerkproblemen oplossen op afstand? Uit mijn ervaring blijkt dat dat toch wel vaak een probleem is bij mensen.

Door Tweakers user ErikKo, dinsdag 23 juni 2009 13:11

offtopic:
Ik zou de spelfout op je website even verbeteren als ik jou was:
Het oplossen van uw probleem gebeurd gebeurt zelfs op afstand, dat zorgt voor lage kosten zodat het aantrekkelijk voor u blijft.

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 23 juni 2009 13:16

Kun je niet diverse single click oplossingen op je website zetten achter een menu voor het kiezen van os en internetsnelheid?

Interressant om te volgen. Ik ben jaren de handige dorpsgek geweest en heb toen ook over deze oplossingen gedacht omdat ik door de week op kamers ging wonen. Meestal konden mijn klanten wachten tot het weekend dus dan was het meestal niet nodig.
Ook krijg je dan nog de gevallen waarin de netwerkverbinding niet functioneerd of het bootproces naar de knoppen is zodat je toch on-site moet zijn.

Door Tweakers user M-Opensource, dinsdag 23 juni 2009 13:25

Misschien een aanrader om eens te bekijken als gratis remote software oplossing: http://www.logmein.com/

Heb het zelf in gebruikt, vrij snel en simpel plus het voordeel dat het gewoon via webpoorten werkt. Overigens kan het ook via secure verbindingen werken, erg fijn :)

Door Tweakers user llevering, dinsdag 23 juni 2009 13:34

@Swelson: Dat het redelijk vaak voorkomt (h)erken ik. Op dit moment heb ik daar geen oplossing voor, ik denk dat ik me nu beperken tot datgene wat ik wel kan oplossen.

@ErikKo: Bedankt, ik moet het e.e.a. inderdaad goed laten checken op spelling, dat is niet mijn sterktste kant, maar dat moet wel op orde zijn.

@Jogai: Ja per klant zou ik inderdaad gewoon de beste software kunnen aanbieden voor de situatie van dat moment. Op dit moment voldoet PC Helpware in de meeste gevallen. Alleen voor het geval ik naar de veilige moet zou ik misschien andere software parallel kunnen gebruiken.
Dingen waarvoor je op lokatie moet zijn zijn op dit moment nog uitgesloten helaas. Dat wil niet zeggen dat ik daar niet over nadenk voor de toekomst, maar stap voor stap zal ik maar zeggen.

@M-Opensource: Welke software van LogMeIn bedoel je? Ik heb gekeken naar LogMeIn Rescue, prima software, maar wel prijzig. Meestal is de software voor commercieel gebruik niet gratis.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2009 13:36]


Door Tweakers user MaNDaRK, dinsdag 23 juni 2009 13:45

LogMeIn - Free heb je dan nodig, ik geloof dat er wel een beperking in zit in het aantal computers dat je in je contact lijst mag hebben.

Het werkt trouwens perfect :)

En natuurlijk succes met het opzetten van je eigen bedrijf!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2009 13:54]


Door Tweakers user llevering, dinsdag 23 juni 2009 14:20

@MaNDaRK: Bedankt, ik zag de hele software niet, omdat ik zakelijke klant van ze ben. Moest het uiteindelijjk via Google opzoeken. Ziet er goed uit, maar zit qua 'workflow' niet in de lijn die ik in gedachten heb. LogMeIn Rescue, wel maar dat is een erg prijzige (maar ook erg goede) optie.

Door Tweakers user OM10, dinsdag 23 juni 2009 14:21

Ehm, google heeft je nieuwe site al gevonden , ik weet niet of dat je bedoeling was... een htaccess had geholpen

Door Tweakers user LuckY, dinsdag 23 juni 2009 14:26

En hoe zit het met de security?
Wat voor authenticatie gebruik je ?
VNC is nou niet echt veilig te noemen, en er zijn meerdere exploits voor.
En hoe ga je inderdaad troubleshooten van virussen of andere dingen waar je liever niet de netwerkkabel er in wilt hebben ?
Wat wordt trouwens je support tijden ?
Nu kan je alleen Windows applicaties troubleshooten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2009 14:28]


Door Tweakers user veldmuis, dinsdag 23 juni 2009 15:02

@LuckyY: Waarom zou een commercieel denkend iemand iets anders dan Windows gaan troubleshooten?
Ik snap trouwens niet waarom non-windows-applicaties niet getroubleshoot (?) kunnen worden, maar toch...

Door Tweakers user M3!, dinsdag 23 juni 2009 15:30

Eigenlijk heeft HCC ook zoiets geprobeerd, www.neefie.nl zo'n 3 a 4 jaar geleden. Is toen redelijk geflopt als ik het mij goed kan herinderen...

Door Tweakers user bouvrie, dinsdag 23 juni 2009 15:34

Ik heb PC Helpware niet geprobeerd, maar zowel VNC als RDP worden op mijn werk geblokkeerd (proxy/firewall). Teamviewer werkt als enige pakket, zelfs LogMeIn gaat op een bepaald punt de mist in.

Daarom raad ik zeker voor niet-commercieel gebruik TeamViewer aan, gezien het zelfs in veelal dichtgetimmerde omgevingen simpelweg goed functioneert.

Door Tweakers user za3redrum, dinsdag 23 juni 2009 15:41

Werk al jaren met VNC, gewoon de beste oplossing en het goedkoopste denk ik ook. Gewoon gelijk live overnemen, niks uitloggen zoals die Windows remote viewer, werkt perfect. Ik gebruik het al jaren voor m'n barebone server, komt geen beeldscherm bij aan te pas, en werkt nog altijd prima.

Door Tweakers user LuckY, dinsdag 23 juni 2009 15:45

@ Veldmuis.

Aangezien er steeds meer netbookjes komen met linux en apple wordt ook populairder thuis bij de normale consument.
Ik snap trouwens niet waarom non-windows-applicaties niet getroubleshoot (?) kunnen worden, maar toch...
Heb ik een beetje verkeerd geformuleerd.
Maar als hij alleen naar Windows kan connecten zover ik weet, en een device zoals een NAS of een router kan je niet altijd remote fixxen... zo bedoelde ik het meer.
Viewer requirements

(The Viewer is used to provide remote support and controls the remote PC once connected)

* Windows 95, 98, ME, 2000, 2003, XP, Vista*
* DirectX9.Oc
Server requirements

(The server is the application that runs on the remote machine to be controlled)

* Windows 95, 98, ME, 2000, 2003, XP, Vista*
* For optimal performances an optional Mirror Driver can be installed on 2000/2003/XP and Vista

* Vista UAC temporarily disables the remote keyboard when asking for administrator access.
This new security feature in Vista locks all applications when asking the user for this access level. It can be disabled it in Vista...
bron :http://www.uvnc.com/pchelpware/


Tevens ga je concurreren met : http://www.rentawhizzkid.nl/

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2009 15:46]


Door Tweakers user llevering, dinsdag 23 juni 2009 15:49

@OM10: Gisteren was het nog niet zover, bedankt voor de tip. Had ik voor de publicatie van m'n blog even opnieuw moeten checken. Tijdelijk verholpen. De .htaccess is vrij gecompliceerd dus daar moet ik nog even goed naar kijken.

@LuckyY: De verbinding is gebaseerd op 256bits Twofish encryptie. De chat support zal lopen over een SSL beveiligde verbinding.

Met PC Helpware is inderdaad het nadeel dat alleen Windows gebruikers kunnen worden geholpen. De gemiddelde Linux gebruiker lost z'n problemen liever zelf op. Voor de Mac zou in het begin misschien uitgeweken kunnen worden naar Crossloop, maar die schrikken waarschijnlijk al af bij de naam van de dienst.

De meeste 'virusklanten' zijn waarschijnlijk zich niet bewust van het feit dat ze al een virus hebben. Dus die surfen nog vrolijk door. Zodra je door hebt dat je te maken hebt met een virus is het een kwestie van alle poorten dichtgooien behalve de twee die je nodig hebt en starten met opruimen.

Supporttijden gaan in het begin variabel worden, waarbij er per week een schema online zal komen te staan. 1 dagdeel onder werktijd en 1 dagdeel buiten werktijd zo'n 5 dagen in de week.

@M3!: Jups maar het probleem daarbij is dat ze langs willen gaan en dat is gewoon niet te betalen. Daarnaast geldt bij dit soort services dat degene die de support verlenen op de werkvloer uiteindelijk voor zichzelf beginnen, er is namelijk geen infrastructuur die ze op hoeven te bouwen. Ze kunnen gewoon zeggen bel de volgende keer mij maar op nr: x. In mijn plan ga ik niet langs en is er wel infrastructuur nodig waardoor de kans in ieder geval kleiner is dat dat gebeurd (maar niet ondenkbeeldig).

Door Tweakers user ge-flopt, dinsdag 23 juni 2009 15:57

Teamviewer werkt echt als een trein. Gebruikte het bij mijn vorige werkgever vaak (keurig aangeschaft) en gebruik het nu nog vaak om kennissen ed te helpen. Waar je echter voor moet waken is het volgende: versie nummers onderling (3 en 4) kunnen niet samen werken. We hadden keurig versie 3 aangeschaft en na een maand kwam versie 4 al uit. Deze werken dan weer niet samen. Echter kun je ook niet zomaar upgraden.

Het voordeel van T.V. is dat er bv aan de firewall ed niets aangepast hoeft te worden.

Door Tweakers user plankton123, dinsdag 23 juni 2009 16:00

Word bij remote software niet alleen het beeld doorgestuurd? Met andere woorden: Als de client PC een virus heeft merk jij er niks van?

Door Tweakers user LuckY, dinsdag 23 juni 2009 16:24

Word bij remote software niet alleen het beeld doorgestuurd? Met andere woorden: Als de client PC een virus heeft merk jij er niks van?
En daardoor werken de virusdetectie programma's niet meer?

:+

Door Tweakers user 0X55AA, dinsdag 23 juni 2009 17:58

Wat je zou moeten doen is samenwerken met locale pcboeren. Laat ze hiervoor (uiteraard) betalen, neem 10/20 euro per maand, of een jaarlijks bedrag.

Indien er een probleem is dat je niet vanop afstand kan fixen, of er onderdelen nodig zijn, geef jij het adres van de dichtsbijzijnde pc-boer.

Good for you (je bent een totaalpakket), goed voor de pc boer.

Haal 100 pc-boeren over en je hebt al een leuk geldpotje per maand.

Door Tweakers user L0we, woensdag 24 juni 2009 09:25

We maken als bedrijf zelf gebruik van http://www.gotoassist.com/. Klanten kunnen via https://www.fastsupport.com/ een key ingeven, dan wordt er een javageval opgestart waarin je de controle over de pc kan overnemen. Hierbij kan je ook meerdere pc's tegelijk overnemen. Werkt ideaal!

Aanrader om de 30 dagen trail uit te proberen.

Door Tweakers user llevering, woensdag 24 juni 2009 10:09

@0X55AA: Bedankt voor de tip, ik heb hem in ongeveer gelijk vorm ook uit mijn vriendengroep gehoord. Dus dat is zeker iets dat ik moet gaan oppakken.

@Big Daddy: Die optie zal ik nog even bekijken, bedankt!

Door Tweakers user Gert_-_Jan, woensdag 24 juni 2009 14:53

De javascript bij het formulier om je e-mailadres achter te laten geeft bij mij, IE8, fouten.

Als ik een geldig e-mailadres invoer (example@example.com), krijg ik een melding dat het e-mailadres geaccepteerd is.

Als ik niet invul en op verzenden klik krijg ik:

Bericht: Object wordt verwacht
Regel: 69
Teken: 4
Code: 0
URI: http://www.fixmijnpc.nl/

En zo nog meer fouten, bijvoorbeeld na het invullen van een ongeldig adres (in mijn geval 'a') en dan op verzenden klikken.

Succes verder.

Door Tweakers user llevering, donderdag 25 juni 2009 13:52

@Gert_-_Jan: Bedankt voor het melden! Je eerste probleem kan ik hier niet reproduceren (Windows XP, SP3, IE Tester met IE8). Je tweede probleem heb ik gevonden en opgelost (nasty hoofdletterfout).

Door Tweakers user HyperBart, donderdag 25 juni 2009 17:56

je site doet wel nog even raar als ik geen mailadres invul, dan verschuift de text door de anmimatie, en als hij bijna gedaan is (de animatie) dan gaat een deel van de site zo mee, heel raar om uit te leggen...

FF3 WinVista Business

Door Tweakers user llevering, vrijdag 26 juni 2009 12:32

@HyperBart: Dat is helaas een probleem dat bekend is en moeilijk om op te lossen. Voor de echte site heb ik inmiddels een oplossing gebaseerd op heel andere software (van Prototype/Scriptaculous naar Jquery( UI)).

Door sief, vrijdag 26 juni 2009 14:18

Ik heb vorig jaar simple-help uitgetest en dat bleek ook goed te werken en is crossplatform. Er is een demo versie beschikbaar, try it yourself zou ik zeggen...

Door Tweakers user llevering, maandag 29 juni 2009 19:11

@sief: Supertip, ga er zeker naar kijken, vult precies het gat dat er bestaat tussen de mid-range en high-end oplossingen. Dat ook nog eens voor 'midrange' prijs!

Reageren is niet meer mogelijk